«

»

Jottei totuus kinkun takana unohtuisi

Oikeutta Eläimille -järjestö kohautti jälleen joulun alla uusilla sikavideoilla. Saila Kivelä, 24-vuotias aktivisti järjestön joukoista, kertoo, miksi antoi omat kasvonsa ja äänensä sikatehtaiden possujen oloille.

Oikeutta Eläimille julkaisi joulukuussa 2009 kuvia ja videoita 30 suomalaiselta sikatilalta. Tempaus nostatti kohun, jota puitiin oikeudessa asti. Mukana kuvaamassa ollut Kivelä vapautui marraskuussa kaikista syytteistä.

Uusia videoita ja kuvia sikatiloilta ilmestyi vain hieman oikeudenkäynnin päättymisen jälkeen. Videoiden perusteella eläinten olot tiloilla eivät ole muuttuneet miksikään. Vaikka Kivelä ei ole kuvannut uusia videoita, hän jatkaa työtään tuotantoeläinten oikeuksien parantamiseksi.

– Tämän hetkiset eläinsuojeluasetukset mahdollistavat kuvien kaltaisen eläintenpidon. Eläin tuottaa lihaa, turkiksia tai muita hyödykkeitä monista fyysisistä vammoista huolimatta – henkisestä kärsimyksestä puhumattakaan.

 

Mainos vs. todellisuus

Idea sikavideoista syntyi aikoinaan Kivelän tuttavapiirissä. He halusivat tarjota kuvaotteen sikatilojen todellisuudesta vastapainoksi Maa- ja Metsätalousministeriön rahoittamille nettisivuille, joilla haluttiin edistää sianlihan syöntiä.

– Ihmiset olivat ennen Oikeutta Eläimille -järjestön julkaisemia kuvia tuudittautuneet eläinteollisuuden luomaan mainoskuvaan, jolla on yhtä vähän tekemistä totuuden kanssa kuin maitotölkkien rullaluistelevilla lehmillä.

Kivelä oli tietoinen tuotantoeläinten oloista lähtiessään pari vuotta sitten mukaan kuvausprojektiin. Todellisuus järkytti silti.

– Eläinten apaattisuus ja stressi oli käsin kosketeltavaa jokaisella tilalla. Se täydellinen tekemisen puute, joka ahtaissa ja virikkeettömissä karsinoissa tai kääntymisen estävissä porsitushäkeissä oli, toistui jokaisella tilalla.

 

Rankkaa, mutta antoisaa

Kivelä iloitsee siitä, että oikeudenkäynnin aikana eläinten oikeudet ja sananvapaus ovat saaneet näkyvyyttä. Käräjäoikeuden käsittelyn lähestyessä videot olivat esillä useissa medioissa. Tarkoitus oli nimenomaan herättää keskustelua ja lisätä tietoisuutta.

Prosessi on aiheuttanut Kivelälle paljon päänvaivaa. Hän ja toinen kuvannut aktivisti ottivat tietoisen riskin puhuessaan kuvauksista avoimesti.

– Halusimme puhua asiasta suoraan, koska se on vakavuudeltaan ja suuruudeltaan niin järisyttävä.

Kivelälle ei riitä pelkästään parannukset tuotantoeläinten pidon asetuksiin. Kyse on laajemmasta eettisestä kysymyksestä: mikä on tuotantoeläimen asema? Nyt se on vielä verrattavissa tuotantokoneeseen.

– Miksi lemmikkien hyvinvointi on meille aivan eri asia kuin niin kutsutun tuotantoeläimien hyvinvointi, vaikka monissa eläinlajeissa itsessään on suhteellisen vähän eroja?

 

Palaute kannustaa

Kivelä toimii edelleen aktiivisesti eläinoikeusliikkeessä, sillä hänen mukaansa juuri eläinten kohdalla yhteiskunnallinen eriarvoisuus on kaikkein silmittömintä. Tällä hetkellä hän hoitaa Sikatehtaat.fi-kampanjan mediahommia.

Kivelä kuvailee, että eläinoikeusliike perustuu siihen “radikaaliin” ajatukseen, että eläimellä on oikeus olla eläin.

– Ihmisen oikeus herkutteluun tai koristautumiseen turkiksilla on mielestämme vähäisempi oikeus, kuin eläimen oikeus elämään.

Saila on saanut yksittäisiltä ihmisiltä paljon palautetta sikatilojen kuvista. Monet ovat kertoneet ryhtyvänsä kasvissyöjiksi. Konkreettiset teot ovat Sailan mukaan parasta kuultavaa. Kysymättäkin arvaa, että hän on itse vegaani.

– Pyrin elämään ekologisesti, joka onneksi ei ainakaan ole ristiriidassa niukan opiskelijabudjetin kanssa!

Uudet videot julkaistiin tarkoituksellisesti joulun alla herättämään kuluttajien ajatuksia siitä, mitä on kinkun takana. Kivelä itse korvaa perinteiset jouluherkut vegaaniversioilla.

– Lempijouluherkkujani ovat hyvin valmistettu seitankinkku, tofu-pähkinämureke ja vegaaninen juustokakku.

 

Jouluherkkujen ohjeita kasvissyöjille

Oikeutta Eläimille -järjestön sivut

Videot sikatiloilta täällä

 

Teksti ja henkilövalokuva: Henni Aaltonen

 Possukuva: sxc.hu

1 comment

  1. dc says:

    Jep, ei pidä unohtaa.

Kommentoi:

Your email address will not be published.


− three = 1