Lasse Rouhiainen ennustaa, että tekoäly ja virtuaalitodellisuus tulee osaksi jokaisen arkea – ja pian!
Rouhiainen opettaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa muun muassa digitaalista markkinointia. Hänen kurssinsa ovat pääosin verkkokursseja, mutta hän tapaa opiskelijoitaan muutaman kerran lukuvuodessa.
– Automatisaatio, robotisaatio ja virtualisaatio ovat käynnissä ja niiden vauhti kiihtyy koko ajan, Rouhiainen kertoo. Hänen mukaansa erityisesti tekoälyä tulisi opetella ymmärtämään nykyistä paremmin, sillä se ei ole niin pelottava asia kuin monet luulevat.
Automatisaatio ja robotisaatio ovat monelle tuttuja termejä, mutta virtualisaatiosta kuulee puhuttavan harvemmin. Kyseessä on virtuaalisesti lisätyn sisällön tuominen todelliseen maailmaan tai kokonaan oma virtuaalimaailma, jonka voi kokea laitteiden kautta. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa yleistyneet 360°-videot ovat lisättyä virtuaalista sisältöä.
– Muutaman vuoden päästä käyttöönotettava 5G-verkko mahdollistaa sellaiset tiedonsiirtonopeudet ja -määrät, että virtuaalitodellisuuden elementtejä voidaan käyttää melkein millä laitteella tahansa, Rouhiainen ennustaa.
Tekoälyn hyödyntäminen näkyy jo Suomessa kuskittomien linja-autojen ja hoivarobottien kokeiluina. Rouhiaisen mukaan tekoäly ei tule kuitenkaan vielä vuosiin ymmärtämään ihmistä samaan tapaan kuin toinen ihminen.
– Tulevaisuudessa tärkeimpiä taitoja ovat teknologian ja ihmismielen tuntemus, Rouhiainen lisää. Hänen mukaansa jo lähitulevaisuudessa tekoäly ja virtuaalitodellisuus vaikuttavat jokaisen meidän arkipäivässä.
– Tähän kaikkeen olisi hyvä valmistautua, Rouhiainen muistuttaa.
Teksti ja kuvat: Noora Nousiainen