Pietari Murtomäki teki töitä päästäkseen mukavuusalueensa ulkopuolelle. Sosiaalisiin tilanteisiin heittäytymällä hänestä tuli itsevarmempi: nyt hän jakaa oppimiaan asioita omilla videoillaan.
Nuori mies katsoo herkeämättä kameraan. Hän puhuu tämänkertaisella videollaan itsevarmuudesta. Sanat ovat selkeitä ja puhutellessaan katsojaa Pietari Murtomäki lisää sanomansa painokkuutta osoittamalla näkymätöntä yleisöä etusormellaan.
– Kerron, kuinka SINÄ voit tulla itsevarmemmaksi.
Englanninkielisen puheen tahdissa on helppo pysyä, sillä Pietari ei hienostele sanavalinnoissaan. Kuvauspaikat vaihtelevat, joskus videon taustalla näkyy helsinkiläiselle tuttu puisto, joskus metroasema tai kauppakeskus. Joissain videoissa Pietari istuu rennosti, joskus taas hän vetää leukoja tai tekee kuntosaliharjoituksia. Youtubessa julkaistavilla videoillaan hän antaa neuvoja itsensä kehittämiseen, itsevarmuuteen sekä sosiaaliseen kanssakäymiseen.
Pietari saapuu haastatteluun kymmenen minuuttia ennen sovittua aikaa. Hän ei arkaile katsoa silmiin, kädenpuristus on reipas. Teekupin äärellä Pietari juttelee rennon rauhallisesti opiskeluistaan.
Haastattelun alkaessa katsekontakti pitää edelleen ja vain pitkittyneet viiveet sanojen välissä kielivät siitä, että tilanne on hänelle uusi. Pietarin mielestä on kuitenkin hyväksyttävä se, että jännittävien tilanteiden alussa voi olla jäätävää.
Sosiaalisen kunnon rapautuminen
Viisi vuotta sitten Pietari oli juuri aloittanut korkeakouluopinnot, joita edelsi armeija ja yksinäinen pääsykoeurakka. Päivät kuluivat kirjastossa, ja kavereita hän saattoi nähdä viikonloppuisin, mutta yleisesti ottaen sosiaalinen elämä oli olematonta. Sitten alkoivat opiskelut. Tuoreiden opiskelukavereiden kohtaaminen koulussa jännitti, ja olo oli kaikkea muuta kuin rento. Pietari koki puhumisen, varsinkin pidempään äänessä olemisen, raskaaksi.
– Olin uusien ihmisten edessä ja minun piti kertoa itsestäni. Tunsin painetta. Kaikki katsoivat, ja sillä hetkellä mietin koko tilanteen olevan liikaa.
Alun kankeus hälveni hiljalleen, kun Pietari pakotti itsensä sosialisoimaan ja käymään ahkerasti opiskelijatapahtumissa ja bileissä. Siitäkin huolimatta, että alkoholin ylenpalttinen nauttiminen oli hänestä ajoittain pitkäveteistä. Noin puolen vuoden päästä koulun alkamisesta jännitys laantui, kun hän jaksoi sinnikkäästi kohdata haastavat tilanteet. Pietari vertaakin sosiaalista kanssakäymistä lenkkikuntoon. Hän oli ollut liian paljon yksikseen, joten käyttämättä olleet sosiaaliset taidot piti harjoitella takaisin entiselleen.

Pietari sai paljon itsevarmuutta heittäytymällä sosiaalisiin tilanteisiin.
Itsensä haastaminen
Läpimurto tapahtui myöhemmin Pietarin katsoessa videota, jossa lueteltiin neljä tapaa päästä yli ujoudesta.
Videolla tarjottiin ujouden lääkkeeksi sekä fyysisiä että psyykkisiä harjoituksia: kylmiä suihkuja, sekä miehistä että naisista koostuville isoille joukoille juttelua baarissa, kyykkyliikkeen tekemistä isoilla painoilla sekä julkisen puhumisen harjoittelua.
-Se video oli reteä ja itseään häpeilemätön. Siisti. Noudatin kaikkia annettuja neuvoja, mutta kylmiin suihkuihin en ole edelleenkään tottunut.
Julkista puhumista Pietari ryhtyi harjoittelemaan löytämässään ryhmässä. Toastmasters- harrasteporukka kokoontuu puheen pitämisen merkeissä, ja kuka tahansa voi mennä puhumaan yleisölle. Yleisöä on laidasta laitaan. Sukupuolijakauma on porukassa tasainen, ja valtaosa ihmisistä on kolmenkympin paremmalla puolella. Puhetta harjoittelevalle annettu aihe saattaa olla mitä tahansa, esimerkiksi mehusekoittimen myyntipuhe tai pohdintaa zombimaailmanlopusta. Puhujat saavat englanninkielisistä, improvisoiduista puheistaan palautetta.
-Muistan erään porukkatapaamisessa pitämäni puheen. Olin siinä vaiheessa käynyt muutaman kerran porukan edessä puhumassa ja mietin, että nyt voisi tehdä jotain rohkeampaa. Improvisoidun puheeni aloitus poikkesi jo sinällään totutusta, mikä oli jännittävää. Sitten päätin lopettaa puheeni karjaisemalla yleisön suuntaan ”GET OUT OF YOUR COMFORT ZONE!”
Karjaisun jälkeen Pietari levittää kätensä ja puhaltaa dramaattisesti ilman keuhkoistaan kuin olisi juuri selvinnyt rankasta koettelemuksesta. Tuon improvisoidun puheen pääteeksi hän oli tuntenut itsensä vapautuneeksi ja hänen saamansa palaute oli myönteistä.
-Minusta tuntuu, että ihmiset aina ilahtuvat nähdessään jonkun pistävän itseään edes vähän likoon.
Kyselyyn vastanneista suurin osa koki olonsa enemmän tai vähemmän epävarmaksi.
Kanavan alku
Vajaa vuosi sitten Pietari julkaisi ensimmäiset videonsa, jotka käsittelivät asioiden aloittamista ja itsevarmuutta. Innoittajina toimivat hänen ihailemansa hyvät puhujat, alussa hän tekikin videoita pääosin kehittääkseen itseään. Kameralle jonkun asian sanominen edellytti sitä, että jutun on ensin ymmärtänyt ja sisäistänyt itse. Lisäksi kameran edessä oleminen kasvatti itsevarmuutta. Nykyään Pietari miettii myös sitä, mikä muita voisi kiinnostaa.
Ensimmäisen videonsa hän kuvasi kotonaan.
-Asetin kameran tukijalkojen varaan pöydälle. Kameralle puhuminen ei sinällään jännittänyt, mutta mietin niitä kerrostalon naapureita. Sitä, kuinka he kuulevat minun puhuvan samat asiat uudestaan ja uudestaan. Tuumivat, että täällä on joku hullu.
Viisi vuotta sitten Pietari oli sanojensa mukaan ujoimmillaan. Perusluonne ei ole niistä ajoista muuttunut, sillä hän pitää edelleen asioiden pohdiskelusta, lukemisesta ja liikkumisesta. Tällä hetkellä hän harrastaa myös lukkopainia, jossa pääsee treenaamaan sietokykyä sekä koettelemaan omia rajojaan.
Vastaajilla oli eri näkemyksiä siitä, mikä tekee itsestä epävarman.
Pietari viihtyy yksikseen ja tunnistaa itsessään introvertin piirteitä. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, että termiä ”introvertti” käytetään välillä tekosyynä. Hän ei näe ristiriitaa introverttiyden ja sosiaalisuudesta kertovien videoiden tekemisen välillä.
-Olen kiinnostunut ihmisistä ja yritän tuoda kanssakäymisiin tietynlaista viihtyvyyttä. Pidän siitä, että kavereiden kanssa voi keskustella itsensä kehittämisestä. Tykkään yhteistyöprojekteista.
Jos Pietarin pitäisi nimetä hankalin ihmistyyppi, hän päätyisi valittajiin.
-Joskus tekisi mieli sanoa, ettei tuosta ole mitään hyötyä. Toisaalta ymmärrän, että ihminen valittaessaan saattaa vain purkaa väsymystään. Tärkeintä on, ettei valittaminen muutu kielteisyyden kierteeksi.
Pietari ei itse ole ylioptimisti, mutta uskoo siihen, että tuloksia syntyy kun asioita tekee hyvin.
-Armeijassa meidän piti pystyttää teltta. Meillä oli käsissämme runkoputket, jotka eivät millään suostuneet taipumaan telttakankaassa olleen aukon mukaan. Kangasta piti venyttää ja moni voivotteli, ettei tätä saa kasattua. Siellä oli yksi tyyppi, joka totesi, että se putki vaan laitetaan sinne kankaaseen. Olin itse yrittänyt aiemmin onnistumatta, mutta sitten koetin uudestaan. Onnistuin. Sehän tosiaan vaan laitettiin sinne.
Inspiraation lähteet
Pietaria inspiroi se, että pystyy tarjoamaan katsojalle sellaista tietoa, jonka avulla voisi ymmärtää itseään enemmän. Kenties jopa muuttaa elämänsä suuntaa, mikäli nykytilanne ei tyydytä. Ehkä katsoja havaitsee itsessään jonkun uuden piirteen ja ymmärtää sopivansa vaikkapa esimiestehtäviin tai myyntityöhön.
-Tai ehkä katsoja tuumaa, että sosiaalisesta elämästä uupuu jotain. Ihmisen tarpeet eivät nykyisellään täyty, joten hän ymmärtää kokeilla elämässään jotain muuta. Esimerkiksi uutta ympäristöä tai harrastusta.
Lukeminen inspiroi edelleen, ja eritoten elämänkertakirjallisuus. Hän suosittelee tutustumaan Steve Jobsin tarinaan, sillä Applen edesmenneen perustajan ja keulahahmon tarinassa näkyy muuttumisprosessi.
Mikäli Pietarin pitäisi valita kuka tahansa tunnettu henkilö, kenen kanssa saisi istahtaa illaksi juttelemaan, Pietari valitsisi kaikista hyvistä vaihtoehdoista jälleen Jobsin.
-Esimerkiksi MP3-soittimia oli jo aika paljon, mutta silti iPod ilmestyessään löi hyvin läpi. Vaikka jotain on jo tehty, niin silti siitä voi saada irti jotain uutta ja erilaista.
Pietarin mielestä Steve Jobsin menestyksen salaisuutena on rohkea oman polun etsintä.
-Jobs meni ja teki sitä, mitä halusi tehdä. Hänen elämässään oli spirituaalinen vaihe, joka jonkun mielestä saattaisi olla ajantuhlausta. Itsekään en ole kovin spirituaalinen ihminen enkä itse välttämättä kävisi tuota vaihetta läpi, mutta Jobs näki sen tarpeellisena. Hän luotti itseensä ja lopulta sai muut ihmiset luottamaan itseensä. Jossain vaiheessa hänellä olikin jo seuraajia.

Pietaria inspiroi Steve Jobs, koska hän teki juuri sitä mitä halusi.
Videoiden sisältö vuonna 2023
Paahtimo –kanavalla ei ole vielä paljon näkyvyyttä, sillä Pietari ei ole mainostanut kanavaansa vaan hän on luottanut sattumaan. Hän toivoo, että esimerkiksi itsevarmuudesta tai tyttöystävän löytämisestä kiinnostunut ihminen törmäisi hakusanojen avulla Paahtimon videoon.
Pietari kertoo saaneensa palautetta pääosin siitä, että hän on saanut videoita tehdyksi.
-Monesti ihmiset julistavat aloittavansa milloin minkäkin jutun, mutta usein se jää pelkän puheen tasolle.
Lisäksi palautetta on tullut itsevarmuusvideosta, jonka Pietari kokee tähän mennessä ilmestyneistä videoistaan tärkeimmäksi. Itsevarmuus on muutenkin Pietarin mieliaiheita ja hän aikoo palata asiaan myöhemmin. Kerrotut jutut saattavat olla itsestäänselvyyksiä, mutta myös itsestään selvistä asioista on välillä hyvä muistuttaa. On harjoiteltava ja haastettava itseään.
-Jos on mennyt viikko ilman mitään uutta tekemistä, täytyy ryhtyä johonkin. Kokeilla jotain. Itselleen on annettava aikaa. Jos sitä kuluu liikaa, on vaan edettävä, vaikka ei olisi valmis. Muutoin ei ole ikinä riittävän valmis.
Viiden vuoden päästä Paahtimon videot ovat Pietarin mukaan sisällöltään samanlaisia. Vaikka hän toivookin lisää katsojia, seuraajamääriin hän ei halua takertua. Pietarista on hyvä, jos voi auttaa paljon pientäkin ihmismäärää.
Vastaajilla oli ehdotus sille, miten ihminen voi saada lisää itsevarmuutta.
Unelmamentorista kysyttäessä Pietari vastaa, että voisi viettää kuukauden vuoria valloittaneen kiipeilijän matkassa. Vuoristo on kylmäpäisyyttä ja päätöksentekokykyä vaativa ympäristö. Siellä on kyettävä jatkamaan eteenpäin siitäkin huolimatta, että vastaan tulee aiemmin vuoren valloitusta yrittäneiden hautapaikkoja.
Vaaroista huolimatta vuoristomaisemat miellyttävät Pietaria. Ajatus vuoristossa kuvatusta videosta kuulostaa Pietarista hyvältä.
-Alpeilta näkee kauas.
Teksti, kuvat ja video: Marija Baikina, Miro Friman ja Krista Hagman