«

»

Kiusaaminen jätti syvät arvet

Maria, 20, käy säännöllisesti lääkärissä masennuksen ja ahdistuneisuuden takia. Itseinho ja -tuhoisuus värittävät jokaista päivää.

– En nuorempana tajunnut kiusaamisen vakavuutta. Nyt tiedän, kuinka paljon kiusaaminen oikeasti satutti.

Kiusaamisen takia Maria tuntee itsensä heikoksi ja turhaksi. Hänen itsetuntonsa on niin huono, että hänen olonsa on vaivaantunut toisten seurassa.

– En tiedä, miksi juuri minua kiusattiin. Olin varmaan kiusaajien mielestä helppo kohde, sillä olin kaikkein pienin ja ujoin.

Maria kävi peruskoulunsa pienellä paikkakunnalla. Kiusaaminen alkoi heti ensimmäisellä luokalla, kun kymmenisen poikaa otti hänet silmätikukseen. Tieto herkästä tytöstä levisi nopeasti, ja pian suurin osa koulun oppilaista oli lähtenyt mukaan kiusantekoon.

Pääasiassa kiusaaminen oli henkistä: haukkumista ja syrjimistä. Toisinaan Mariaa myös heiteltiin kivillä ja lumipalloilla. Tavoitteena oli saada tyttö itkemään.

– Uskon, että kiusaajani tiesivät kiusaavansa ja satuttavansa minua.

– Kiusaamiseen puututtiin mielestäni laiskasti. Kiusaajat eivät saaneet minkäänlaista rangaistusta. Puhuttelut eivät auttaneet kuin hetkeksi, ja pian kiusaaminen jatkui taas samaan tapaan.

Maria ei tunne katkeruutta, mutta kertoo olevansa vihainen kiusaajilleen. Hän haluaisi kysyä heiltä, miksi juuri häntä kiusattiin.

– En kuitenkaan usko, että pystyisin koskaan antamaan heille anteeksi.

 

Haastateltavan nimi on muutettu.

 

Teksti: Niina Kinnunen

Kommentoi:

Your email address will not be published.


seven − 6 =