«

»

Poikien talossa ei tarvitse vetää roolia

Poikien Talossa nuoret pojat ja miehet pääsevät esimerkiksi keskustelemaan vaikeista mieltä painavista asioista. Poikien Talo ei kuitenkaan ole pelkkien ongelmanuorten talo.

Poikien Talo on 10–28-vuotiaiden poikien ja miesten oma tila. Se aloitti toimintansa vuosi sitten Helsingin Vallilassa. Tuima kävi jututtamassa projektipäällikkö Antti Ervastia.

 

Mistä Poikien Talossa on kysymys?

Poikiin ja nuoriin miehiin keskittyvä matalan kynnyksen paikka on tullut tarpeeseen. Tarjoamme 10–28-vuotiaille pojille erilaista ryhmätoimintaa, yksilöohjausta ja perhetyötä.

Millaiset pojat käyvät Poikien Talossa?

On vaikeaa nimetä tyypillistä asiakasta tai prototyyppiä. Poikien Talo ei ole pelkästään niin sanottu ongelmapoikien talo. Tänne voi tulla puhumaan vaikkapa koulunkäynnistä, yksinäisyydestä tai ystävistä, väkivallan kokemuksista tai mieheksi kasvamisen haasteista. Myös seksuaalikasvatuksen teemat ovat tulleet työssä esille.

Mitä pojan olisi hyvä tietää ennen kuin astuu sisään Poikien Taloon?

Yhteyttä on hyvä ottaa etukäteen, joko puhelimitse tai sähköpostitse. Yhdessä voimme sitten kartoittaa tilannetta ja pohtia jatkoa. Yhteydenottajan ei välttämättä tarvitse kertoa meille nimeään tai muita yhteystietojaan. Yhteydenottaja voi olla esimerkiksi pojan äiti, isä tai opettaja. On hyvä myös tiedostaa että meidän palvelumme on maksutonta ja täysin luottamuksellista.

Millainen on Poikien Talon arki työntekijän näkökulmasta?

Edunvalvojina työmme on tukea ja voimaannuttaa asiakkaitamme. Emme halua kuitenkaan sitoa Poikien Talon toimintaa tähän tilaan, ryhmä- tai yksilötapaamisiin. Verkostotyö onkin yksi oleellinen työmuotomme. Lähes päivittäisissä tapaamisissa eri yhteistyötahojen kanssa meidän roolimme on varmistaa se, että asiakkaan ääni tulee kuulluksi. Toimimme siis eräänlaisina akrobaatteina asiakkaan ja eri verkostojen välissä.

Millainen on hyvä päivä Poikien Talossa?

Hyvä työpäivä koostuu sellaisista kohtaamisista, joissa asiakkaan olo on turvallinen. Puhuminen ei ole välttämätöntä. Se ei ole luontevaa kaikille. Kohtaaminen voi olla muutenkin onnistunut. Pojan ei tarvitse vetää roolia eikä olla epävarma. Jos poika tulee taloon hartiat kumarassa ja lähtee pois edes hieman keventynein mielin, se tuntuu hyvältä.

Entä millainen on huono päivä?

Raskaina päivinä kohtaamiset ovat täynnä surua ja mielipahaa, epäonnistumisen tai väkivallan kokemuksia. Toisaalta se, että niistäkin kokemuksista voi puhua, on myös onnistumista. Sitä varten me täällä olemme.

 

Kuka on Antti Ervasti?

Antti Ervasti toimii Poikien Talolla projektipäällikkönä. Hän on koulutukseltaan sosionomi, seksuaalineuvoja sekä pari- ja seksuaaliterapeutti. Ervasti on toiminut aiemmin eri järjestöissä kuten Ensi- ja turvakotien liitolla, Hiv-tukikeskuksella ja Pro-tukipisteellä.

90- luvulla Ervasti toimi ravintola-alalla. Palveluammatin asiakaskohtaamisista syntyi tarve viedä keskusteluja pidemmälle ja kohdata ihmisiä oikeasti. Nykyisessä työssään Poikien Talolla Ervasti viihtyy, ja syventää ammattitaitoaan jatkuvasti.

Poikien talolla on Ervastin lisäksi kaksi vakituista työntekijää. Vaikka talon työntekijältä vaaditaan jokin sosiaalialan perustutkinto, tärkeintä ovat kuitenkin Ervastin mukaan henkilön arvot ja persoona.

 

Lisätietoa Poikien Talosta löydät täältä.

 

Teksti: Miia Aalto
Kuvat: Tuukka Ervasti

Kommentoi:

Your email address will not be published.


+ 1 = two