«

»

Velatkin vanhenevat

Korot paisuttavat velkaa. Neuvojien mukaan moni nuori miettii, voiko isoa velkaa saada koskaan maksetuksi, vaikka pääsisikin töihin.

– Jotkut aikovat lopettaa opiskelun. Toiset eivät usko koskaan pääsevänsä opiskelemaan, Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila kertoo.

Hän korostaa, että velkoja voi järjestellä myöhemminkin. Opintoja ei siis tarvitse jättää.

Mattila neuvoo asiakkaitaan hoitamaan ensin välttämättömät menot, kuten vuokran ja sähkölaskun. Häätö velkaantumisen rinnalla vain pahentaa tilannetta.

Mattila myös muistuttaa, että velat vanhentuvat. Tästäkin syystä opintojen jättäminen tai pikavippien ottaminen esimerkiksi laskurästien maksamiseen ei ole aina fiksua.

Julkisoikeudellisilla veloilla, kuten terveyskeskusmaksulla, on maksukorko, mutta ne vanhenevat nopeammin, eikä niihin tule oikeudenkäyntikuluja.

Tavallisilla kulutusluotoilla, kuten pikavipeillä, on kymmenen vuotta pidempi vanhenemisaika ja oikeudenkäyntikulut saattavat yltää jopa 200 euroon.

 

Jäikö lasku maksamatta?

 • Saat ensimmäisen muistutuksesi noin kaksi viikkoa maksun eräpäivän jälkeen. Muistutuksessa huomautetaan, että kolmannen laskun jälkeen maksu siirtyy ulosoton käsittelyyn.
 • Suoraan ulosottokelpoisia velkoja ovat verovelat, elatusvelat, sakot, tarkastusmaksut, tv-maksut, pysäköintivirhemaksut, vakuutukset ja sairaalamaksut. Nämä velat voivat siis siirtyä suoraan ulosottoon ilman käräjäoikeuden päätöstä.
 • Muut laskut siirtyvät useimmiten perintätoimistoon, joka yrittää vielä periä velkoja ennen käräjäoikeuteen lähettämistä. Vasta käräjäoikeuden päätöksen jälkeen velat siirtyvät ulosottoon.
 • Saat vireilletuloilmoituksen ja maksukehotuksen, kun velkasi on saapunut käräjäoikeiden käsiteltäväksi.
 • Maksukehotuksessa ulosottomies antaa sinulle maksuajan. Voit yrittää sopia myös lisäajasta tai maksusuunnitelmasta. Ota siis heti yhteys ulosottomieheesi kirjeen saatuasi.
 • Velkasi ulosmitataan, jos et maksa sitä ulosottomiehen asettamaan eräpäivään mennessä, etkä ole saanut sovittua lisäaikaa. Tavallisimmin ulosmitataan tuloja.
 • Menetät luottotietosi, jos kulutusluottosi maksu myöhästyy yli 60 päivää, tuomioistuin on antanut velkomistuomion, ulosotto on todennut sinut varattomaksi tai sinulle on myönnetty yksityishenkilön velkajärjestely tai olet vapaaehtoisessa velkajärjestelyssä.

Muista!

 • Koko palkkaa ei voi ulosmitata.
 • Sosiaalietuuksia ja -avustuksia, kuten toimeentulotukea, ei ulosmitata.
 • Velallisen pitää maksaa ulosottoon liittyvät oikeudenkäyntikulut, jotka voivat nousta jopa 200 euroon.
 • Velat vanhenevat viimeistään 15-vuodessa. Merkintä luottorekisterissä säilyy kolme vuotta velan maksamisen jälkeen.

Lue Johnna Nykoppin juttu nuorten velkaantamisesta täältä.

Teksti: Johanna Nykopp
Kuvat:sxc.hu

Kommentoi:

Your email address will not be published.


eight × = 32